In het kookboek Bretagne à la carte van Joris Delanghe staat op paginac74 het recept Sint-Jacobsnoten in hun oven met prei, sinaasappel en dragon. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

 

Ik open de Sint-Jacobsschelpen, haal de Sint-Jacobsnoten eruit, spoel de schelpen en vul ze weer met de Sint-Jacobsnoten en smakelijke gestoofde prei. Ik sluit ze met de bovenste schelp, maak ze dan dicht en gaar de Sint-Jacobsnoten in hun eigen ‘oven’.  

 

Klik hier voor de recensie van Bretagne à la carte.

 

Ingrediënten van de MARKT

  • Voor de gesmolten prei
  • 2 preien
  • 1 eetlepel halfzoute boter
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1 theelepel kurkuma
  • Witte peper
  • Fijn zeezout (fleur de sel)
  • 1 sinaasappel
  • Handvol dragon
  • Voor de Sint-Jacobsschelpen
  • 12 Sint-Jacobsnoten in de schelp
  • 1 eetlepel zachte halfzoute boter
  • Fijn zeezout (fleur de sel)
  • Olie van combava (kafferlimoen)
  • Dragon
  • 1 pak bladerdeeg , uitgerold
  • En ook nog
  • 6 eetlepels aardappelpuree

 

Bereiding

  • Voor de gesmolten prei
  • Spoel de prei zeer grondig. Snijd de prei in stukken van 5 centimeter, halveer elk stuk in de lengte en snijd ze in een fijne julienne. Stoof de julienne aan in de boter tot ze net niet beginnen bruinen. Voeg dan de kippenbouillon toe. Kruid met kurkuma, peper en zout. Stoof de prei op een laag vuur zacht in ca. 1 uur met een deksel op de pan. Rasp de zeste van de sinaasappel. Hak de dragon fijn. Meng de zeste en de dragon door de prei en koel onmiddellijk af.
  • Voor de Sint-Jacobsschelpen
  • Open de schelpen en verwijder zorgvuldig de inhoud. Houd enkel de Sint-Jacobsnoten over. Reinig en droog de schelpen grondig en houd boven en onderzijde bij elkaar. Beboter beide helften van de schelpen. Vul de holle schelp met een eetlepel prei en een eetlepel kookvocht. Schik hierbij 2 Sint-Jacobsnoten. Kruid de Sint-Jacobsnoten met fleur de sel, enkele druppels olie van combava en een blaadje dragon. Sluit de schelpen. Snijd 6 lange repen van 3 centimeter breed uit het bladerdeeg. Plak elke schelp zorgvuldig dicht met een reep deeg. Het deeg omsluit de volledige omtrek van de schelp.

 

Serveren

  • Schik de schelpen in een ovenschaal en zet ze 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Zet ze eventueel onder een grill om het bladerdeeg volledig te kleuren. Schik 1 eetlepel aardappelpuree in het midden van het voorverwarmd bord en druk hierin de schelp vast. Steek een mes door het bladerdeeg, net tussen de helften van de schelpen, en open de bovenste schelp.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.