Ciorba de fasole (Noosh-e-jaan)

In het kookboek Noosh-e-jaan van Tieme Hermans staat op bladzijde 25 het recept Ciorba de fasole. Serveer deze hartige bonensoep warm op een koude winterdag of koud op een warme zomerdag.

 

 

Klik hier voor de recensie van Noosh-e-jaan.

 

Ingrediƫnten

 

  • 400 g gedroogde witte bonen
  • 1 l groentebouillon
  • 1 kleine knolselderij , in blokjes
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 wortel, in reepjes
  • 1 pastinaak, in reepjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tijm
  • 1 tl dragon
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl citroensap
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • Verse dille
  • Zout en peper

 

Bereiding

  1. Week de bonen buiten de koelkast in een grote afgedekte pan met ruim water. Minstens 8 uur, maar liever een hele dag.
  2. Giet de bonen af, spoel ze schoon en doe ze samen met de bouillon terug in de pan zodat de bonen net onder staan.
  3. Voeg knolselderij, spek, ui, wortel, pastinaak, knoflook, laurier, tijm en dragon toe en breng het geheel afgedekt aan de kook.
  4. Kook de soep op laag vuur tot de bonen zacht zijn. Dit duurt 45 tot 90 minuten, afhankelijk van de bonen.
  5. Voeg nu paprika, paprikapoeder, tomaat en tomatenpuree toe en laat 10 minuten door sudderen op laag vuur.
  6. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en garneer met rode ui en dille.
  7. Serveer met donkerbruin brood en boter.

 

Voor vegetariƫrs

Vervang de spekblokjes door een vegetarische variant.

 

Eet smakelijk!

 

Dit kookboek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.