In het boek Kaneel & kardemom van Anne Shooter staat op pagina 62 het recept Midden-Oosterse arretjescake. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 25 stuks
Tiffen, een soort arretjescake, is ongetwijfeld een van de eenvoudigste en populairste soorten gebak die je kunt maken. Kinderen zijn er dol op en het is ideaal als het buiten gewoon te warm is om te bakken, wat waarschijnlijk de reden is dat deze taart zo populair is in Israël. Tiffen bevat meestal marshmallows, digestieve koekjes en rozijnen, maar mijn versie heeft een exotischer tintje met Turks fruit, halva en pistachenoten. Snijd in kleine blokjes als petitfour of in grotere vierkantjes voor bij de thee.
Klik hier voor de recensie van Kaneel & kardemom.
Ingrediënten:
- 200 g pure chocolade(70%), in blokjes
- 200 g melkchocolade, in blokjes
- 250 ml double cream of slagroom
- 1 el golden syrup (betere supermarkt, toko of natuurwinkel)
- 2 el sinaasappelsap ( of gebruik amaretto of cointreau voor volwassenen)
- 250 g Maria-biscuitjes
- 150 g Turks fruit, grofgehakt
- 150 g halva (een specialiteit, verkrijgbaar in blokken bij Turkse winkels) grofgehakt
- 100 g gedroogde cranberry’s
- 100 g pistachenoten
- Poedersuiker, om te bestuiven
Bereiding:
- Bekleed een brownievorm van 20 centimeter met bakpapier.
- Doe de pure chocolade en de melkchocolade met de room en de golden syrup in een pan en laat al roerend smelten. Voeg het sinaasappelsap of de likeur toe, haal de pan van het vuur en laat ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Doe de Maria-biscuitjes met het Turks fruit, de halva, de cranberry’s en de pistachenoten in een grote kom. Schenk het chocolademengsel erover een roer goed door.
- Druk het deeg in de bakvorm en laat 4 tot 6 uur in de koelkast opstijven. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en snijd met een scherp mes in blokjes.
Eet smakelijk!
Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.