In het kookboek Jamie Oliver’s kerstkookboek staat op bladzijde 184 het recept Kalkoenfalafel. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. De bereidingstijd is 35 minuten.

 

Ik ben dol op dit gerecht, omdat de smaken totaal anders zijn dan bij een traditioneel kerstdiner. Het is heerlijk als brunch of lunch en dankzij de felle kleuren en de zachte en knapperige texturen geeft het je maaltijd een heerlijk fris tintje.

 

Klik hier voor de recensie van Jamie Oliver’s kerstkookboek.

 

Ingrediënten:

  • 3 rode uien
  • Olijfolie
  • 1 blik kikkererwten van 400 g
  • 300 g gebraden kalkoenvlees
  • 1 verse groene peper
  • ½ bos verse koriander (15 g)
  • 1 afgestreken tl gemalen kurkuma
  • 1 afgestreken tl gerookte paprikapoeder
  • 50 g feta
  • 1 volle tl komijnzaad
  • Extra vergine olijfolie
  • 2 citroenen
  • ½ rodekool (500 g)
  • 1 snufje gemalen kruidnagel
  • ½ bos gemengde bladpeterselie en kervel (15 g)
  • ½ bakje kant-en-klare humus van goede kwaliteit
  • 4 volkorenwraps
  • 4 ingelegde pepers

 

Bereiding:

  • Pel en hak 1 van de uien fijn, zet met 1 eetlepel olie op matig-laag vuur en blijf 15 minuten regelmatig roeren. Giet de kikkererwten af, doe ze in een kom , prak de helft met een aardappelstamper fijn en roer er het fijngehakte kalkoenvlees door. Hak de groene peper met de bovenste helft van het bosje koriander fijn, en strooi dit met de kurkuma en het paprikapoeder in de kom. Kruimel er de feta en gebakken ui bij en meng alles goed. Verdeel het mengsel in acht gelijke porties en maak er schijfjes van. Leg ze op een bakplaat, strooi er het komijnzaad op, druk ze aan en laat ze in de koelkast opstijven.
  • Pel intussen de resterende 2 uien en snijd ze in dunne ringen. Bak ze in een droge koekenpan of grillpan op matig vuur om er het rauwe af te halen en meng ze in een kommetje met 1 eetlepel extra vergine olijfolie en het sap van ½ citroen. Maak de rodekool schoon, snijd hem in smalle reepjes en hussel ze met de kruidnagel, een flinke snuf zeezout, 1 eetlepel extra vergine olijfolie, het sap van ½ citroen en een paar gesnipperde blaadjes peterselie en kervel door elkaar. Maak de humus aan met het sap van ½ citroen en een scheutje water om hem schenkbaar te maken.
  • Sprenkel een beetje olijfolie op de falafels, zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak ze 3 tot 4 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Warm de wraps een paar seconden op en leg ze plat neer. Bestrooi met wat kool en ingemaakte uitjes, leg er de falafels op, prik ze stuk en besprenkel er de humus over. Pers er de rest van het citroensap over, strooi er de resterende gehakte kruiden op en serveer elke wrap met een ingelegde peper. Oprollen en smullen maar.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.