In het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus staat op pagina 130 het recept Koekoek-au-vin. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen, de bereiding vergt 120 minuten.

 

Klik hier voor de recensie van Dagelijkse kost.

 

Ingrediënten:

  • 1 versneden Mechelse koekoek (of hoevekip)
  • 4 plakken gezouten spek
  • 3 uien
  • 250 g Parijse champignons
  • 1 fles rode wijn
  • 1 bouquet garni (verse tijm, rozemarijn, laurier en peterseliestengels)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel bessenconfituur (b.v aalbessen)
  • 1 eetlepel bloem
  • Een klontje boter
  • Peper en zout
  • Voor het bijgerecht:
  • 800 g aardappelen
  • Een klontje boter
  • Een scheutje olijfolie
  • Peper en zout

 

Bereiding:

  • Zet een grote stoofpot op het vuur en verhit er een klontje boter in op een matig vuur.
  • Kruid de stukken Mechelse koekoek met zout en peper en bak ze in de schuimende boter totdat ze goudbruin kleuren. Draai de stukken vlees regelmatig om. Later garen we het vlees verder.
  • Snij het zwoerd van de lappen spek en snij het vlees in reepjes. Haal de Mechelse koekoek (of de hoevekip) uit de pot. Doe de reepjes spek in dezelfde pot en bak ze goudbruin. Voeg indien nodig een klein klontje boter toe. Roer de spekjes regelmatig even om.
  • Schil de uien en snipper ze grof. Snij de paddenstoelen in kwartjes.
  • Zodra de spekstukjes goudbruin gekleurd zijn, voeg je de ui toe. Laat alles een paar minuten stoven. Roer regelmatig even in de pot. Voeg vervolgens de stukjes paddenstoel toe. Laat de champignons ook enkele minuten meestoven.
  • Bind een bouquet garni samen van tijm, rozemarijn, laurier en peterselie, en gooi het in de pot. Strooi wat bloem over de inhoud. Roer alles om en laat de bloem kort meebakken.
  • Doe de stukken Mechelse koekoek (of kip) en het braadsap weer in de pot en schenk de wijn erbij.
  • Schep er ten slotte de bessenconfituur en de mosterd onder, zet het deksel op de pot en laat de stoofschotel ongeveer anderhalf uur sudderen op een zacht vuur.
  • Vis het bouquet garni uit de stoofschotel.
  • Aardappelen:
  • Kook de aardappelen beetgaar en snij ze in schijfjes.
  • Bak de schijfjes aardappel goudbruin in een mengeling van wat boter en olijfolie. Kruid ze met wat zout en peper.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik voor meer informatie op de onderstaande banner.