In het kookboek De Italiaanse bakker thuis van Gino d'Acampo staat op pagina 53 het recept Ligurisch boerenbrood met aardappel en rozemarijn. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 ovaal brood.

 

Ik houd van de combinatie van aardappel en rozemarijn en bedacht dat het met knapperig brood een verrassende en exotische combinatie zou zijn – en dat is het ook. Het is een stevig, voedzaam brood, erg lekker bij soep, of verrassend met wat gepocheerde of gebakken eieren. Als je van koolhydraten houdt, is dit het juiste brood voor jou. Ik zou je echter niet aanraden het te serveren als bijgerecht bij een voorgerecht waarna nog van alles wordt gegeten, omdat je gasten dan te snel verzadigd zullen zijn. Dit is Ligurisch brood op zijn best. Bak het altijd met verse rozemarijnnaalden; gedroogd werkt het kruid niet echt.

 

Klik hier voor de recensie van De Italiaanse bakker thuis.

Ingrediënten:

  • 250 g bloemig kokende aardappelen, geschild en in blokjes
  • 350 g straffe bloem, plus extra om te bestuiven
  • 110 g volkorenmeel, plus extra om te bestuiven
  • 2 theel. zout
  • 1 eetl. verse rozemarijnnaalden, fijngehakt
  • 7 g instantgist
  • 150 ml warm water
  • 30 g gezouten boter, gesmolten
  • Olijfolie om te bestrijken.

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen in kokend water gaar. Giet ze af, stamp ze fijn. druk ze door een zeef en laat ze afkoelen.
  2. Vet een bakplaat en een kom in met olie.
  3. Vermeng de bloem en meel met zout, rozemarijn en gist in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het water en de boter erin en voeg de aardappelen toe. Meng alles met de vingertoppen tot een zacht deeg.
  4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten tot het glad en veerkrachtig is. Vorm een bal van het deeg en leg het in de ingevette kom. Laat het afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen.
  5. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en druk met de vingertoppen lucht eruit. Vorm een ovaal brood en leg het op de ingevette bakplaat. Bestrijk de bovenkant met olie en bestrooi met volkorenmeel. Laat het afgedekt met plasticfolie 30 minuten op een warme, tochtvrije plek rijzen.
  6. Verhit de heteluchtoven tot 200 ºC.
  7. Kerf met een scherp mes 4 schuine inkepingen in de bovenkant, zodat er een kruispatroon ontstaat.
  8. Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
  9. Til tegen de onderkant van het brood – het klinkt hol als het gaar is.
  10. Schuif het brood op een rooster om het iets te laten afkoelen en serveer het warm met je lievelingssoep.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner om naar de site te gaan.