In het kookboek Gone fishing van Mikkel Karlstad staat opbladzijde 114 het recept Rog uit de oven met cantharellen, sjalot, roomse kervel en Oost-Indische kers. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
In het kookboek Gone fishing van Mikkel Karlstad staat opbladzijde 114 het recept Rog uit de oven met cantharellen, sjalot, roomse kervel en Oost-Indische kers. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
In het kookboek Groot Aziatisch kookboek van Charmaine Solomon, staat op pagina 63 het recept Kashmiri kofta kari, in goed Nederlands Curry van gehaktballetjes uit Kashmir. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.
Een van de eigenschappen van de Brahmaanse keuken uit Kashmir is dat daar zonder uien en knoflook gekookt wordt, omdat beide aardse passies zouden doen ontvlammen. De Brahmanen uit Kashmir eten ook geen rundvlees, dus indien u authentiek wilt zijn, gebruikt u lamsgehakt.
In het boek De perfecte Preston van Matt Preston staat op bladzijde 85 het recept De perfecte garnalensalade. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen als voorgerecht.
Elke twee jaar geef ik me over aan mijn persoonlijke geluksmoment. Het is een huis op een verlaten strand, aan een vrijwel onbegaanbaar en onbereikbaar, bijna weggespoeld pad op een typische no-nonsens tropisch eiland in Queensland dat zo mooi is dat je er niet over opschept als je het eenmaal hebt gevonden. Het wil zelfs zo graag niet gevonden worden dat kompassen van slag raken als ze er in de buurt komen. Naast het vissen, de rust en een behoorlijke pizzatent is er ook een geweldige garnalenvisser op het eiland en kook ik dus behoorlijk wat garnalen als ik op het eiland ben. Dit is typisch zo’n recept dat in me opkomt als ik vanuit mijn keuken uitkijk over het azuurblauwe water. Alles aan dit gerecht schreeuwt aussie strandvakantie – zelfs als je het in de winter bereidt in de binnenstad. Misschien is dat zelfs wel de beste tijd om dit recept te maken, zodat je wat zon in je leven en op tafel brengt.
In het kookboek De Zilveren lepel Groente staat op bladzijde 143 het recept Wortelen met Taleggio. Het recept is makkelijk te bereiden. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen. De voorbereidingstijd is 30 minuten en de bereidingstijd duurt 40 minuten.
In het kookboek Franse kookkunst staat op bladzijde 70 het recept Eekhoorntjesbrood gegratineerd met Saint-Marcellin. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
In het kookboek Greek van George Calombaris staat op pagina 192 het recept Komkommer met ouzo en dille. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen.
Ouzo en komkommer zijn voor mij wat basilicum en tomaten zijn voor de Italianen. De combinatie is zo lekker dat ik al honger krijg als ik eraan denk. Vergeet niet de komkommers in te prikken zodat ze de smaak van het kooknat opnemen. Serveer ze zo uit de koelkast, dus lekker koud.
In het kookboek My streetfood kitchen vanJennifer Joyce staat op pagina 215 het recept Heet-zure soep met garnalen & ananas. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen. De voorbereiding vergt 25 minuten en de bereiding kost 40 minuten.
Tom yum goong (heet-zure soep) en tom kha gai (kippensoep met kokos en laoswortel) zijn legendarische Thaise soepen en het was lastig kiezen welke ik in dit boek wilde zetten. Nadat ik de beste kom soep ooit opslurpte bij een straatkraampje in Bangkok, realiseerde ik me dat ik ze ook kon combineren. Dit is in feite tom yum met kokosroom: het beste van allebei. Wil je hier een volledige maaltijd van maken, voeg dan rijst of noedels toe.
In het kookboek Benares van Atul Kochbar staat op bladzijde 187 het recept Khumb ki khichri, ofwel in goed Nederlands Paddenstoelenkedgeree. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Khichri is een eenvoudig Indiaas gerecht met rijst en linzen dat zich tijdens de Britse heerschappij ontwikkelde tot kedgeree. De Britten vonden de Indiase versie blijkbaar een beetje saai, dus voegden ze er eieren aan toe. Tegenwoordig wordt er ook vaak gerookte schelvis en soms een beetje witte saus aan toegevoegd. Hier is de geraffineerde versie met truffel zoals die in Benares wordt geserveerd.
In het kookboek MasterChef bij de meesters thuis staat op pagina 16 het recept Kwartelpootjes met sojadressing van Ferran Adrià. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.
Dit is een fantasievolle manier om kwartel te bereiden; en met wat oefening is het een snelle en zekere manier om uw gasten te verrassen.
In het kookboek De parttime vegetariër van Nicola Graimes staat op bladzijde 68 het recept Kikkererwtenkoekjes met mangoraita. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. De voorbereiding is 15 minuten en de bereiding 8 minuten.
Deze knapperige gefrituurde kikkererwtenkoekjes, worden op smaak gebracht met Indiase specerijen en geserveerd met een fruitige mangoyoghurtdip. Voor een lichte maaltijd geeft u er warm naanbrood bij en een salade van plakjes komkommer, venkel en rode ui.
In het kookboek Recepten uit de Cariben van Shivi Ramoutar staat op pagina 86 het recept Krab in curry met noedels. De hoeveelheden in de recepten zijn voor 4 tot 6 personen. Het voorbereiden duurt 5 minuten en de bereiding 35 minuten.
Een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid van de Caribische keuken: hoewel dit gerecht op een strandsnack uit Tobago is gebaseerd, is het ook een heerlijk verwarmend wintergerecht. Je wilt hier absoluut gefrituurde broodjes (zie pag. 126) of dikke sneetjes brood bij om in de saus te dopen. Het gerecht wordt meestal gemaakt met een hele krab, maar ook met alleen krabbenpoten kun je dit op de typisch Caribische manier (namelijk met je handen) eten zonder dat de maaltijd in een knoeiboel ontaardt! Er is een reden dat dit gerecht op het strand wordt gegeten: op die manier kun je achteraf meteen in zee springen om jezelf af te spoelen!
Pagina 9 van 36