In het kookboek Puur en lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt staat op bladzijde 80 het recept Gevulde avocado met rivierkreeft. De hoeveelheden in de recept zijn voor 2 personen en de bereiding duurt 15 minuten. Er is geen gaartijd.
In het kookboek Puur en lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt staat op bladzijde 80 het recept Gevulde avocado met rivierkreeft. De hoeveelheden in de recept zijn voor 2 personen en de bereiding duurt 15 minuten. Er is geen gaartijd.
In het kookboek De keukens van de Middellandse Zee van Lucio Galletto en David Dale staat op pagina 205 het recept Bourride (vissoep met sinaasappelaioli). De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 personen.
Het woord ‘soep’ doet de bourride geen recht. Bourride (ook bekend als borrida en bourrido in de Occitaanse dialecten van de Provence) is een ver en wit neefje van de bouillabaisse, en even lekker. In Sète (aan het eind van het Canal du Rhône, dat Parijs ooit met de Middellandse Zee verbond) wordt dit gerecht geserveerd als stukjes witte vis bedekt met een dikke witte saus, op smaak gebracht met sinaasappelschil en een eierrijke aioli. Volgens de Sètois is een rosé verplicht, want witte wijn is te slap en rode wijn te rijk.
In het kookboek West eats East van Marc Declercq staat op bladzijde 27 het recept Zalm geparfumeerd met jasmijnthee. De hoeveelheden in dit gerecht zijn voor 2 personen.
In het bakboek Mijn kind bakt graag! van Helena Welvaert staat op bladzijde 56 het recept voor Pannenkoeken en flensjes. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 15 pannenkoeken. De bereidingstijd is 15 minuten bereiding en 15-30 minuten voor het bakken.
Wist je dat je op elk moment van de dag pannenkoeken kunt eten? Als ontbijt, lunch, avondeten, als tussendoortje… Je kunt dus gewoon nooit genoeg pannenkoeken eten!
In het kookboek East by West van Jasmine Hemsley staat op pagina 61 het recept Zachtgekookte eieren met komijn, courgette- en broccoli-dips. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen
Dit recept werd een paar jaar geleden op een zaterdag geboren, toen noch mijn moeder noch wij konden beslissen wat we zouden nemen als ontbijt. Ik had trek, maar was net teruggekeerd van mijn eerste boektoernee, waarbij ik het geluk had gehad om van vele heerlijke gerechten te genieten, maar ik had last van een verschrikkelijk jetlag. Ik wist dat ik zin had in eieren, maar mijn lichaam had behoefte aan groente. Mijn geniale moeder maakte dit en ik voegde er de komijn aan toe, wat tot een hemels gerecht leidde. Snel en eenvoudig, dus geweldig geschikt voor een doordeweeks ontbijt, en het voedt een heel gezin met maar heel weinig moeite. Hou wel rekening met kleverige vingers!
In het kookboek De Flexikok 2 van Veerle De Brabanter staat op bladzijde 46 het recept Opgevulde zoete paprika’s. De bereidingstijd is 20 minuten en op de gril 10-15 minuten.
In het kookboek Yakitori & Korean BBQ van Jonas Cramby staat op pagina 158 het recept. Motoyaki, of in goed Nederlands Gegrilde oesters. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Klassiek Japans bargerecht voor zowel oesterliefhebbers als haters, als je oesters grilt krijgen ze een ander karakter en veranderen ze van oneetbaar voor sommigen in geliefd door de meesten. En ja, de mayonaise helpt vast ook. Eet motoyaki als onderdeel van een Japanse izakaya-avond of gewoon als je zin hebt in iets umamisch en lekkers bij de borrel.
In het kookboek Sweet foodista van Margaux Maeterlinck en Christophe Declercq staat op pagina 112 het recept Trappist macaron. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 80 koekjes.
In het kookboek Zes seizoenen vanJoshua McFadden en Martha Holmberg staat op pagina 143 het receptLamsragout met wortels en groene knoflook. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
In dit gerecht versmelten de smaken van de wortels met die van de andere ingrediënten wat de ragout een zoete en milde basis geeft. Kun je geen groene knoflook vinden, gebruik dan gewone knoflook (in dat geval slechts 5 of 6 teentjes, want deze knoflook is veel sterker).
In het kookboek Recepten uit Wenen van Antonia Kögl staat op bladzijde 30 het recept Griesmeelballensoep. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. De bereidingstijd is 50 minuten.
In het kookboek The Curry Guy van Dan Toombs staat op bladzijde 126 het recept Sylheti met rundvlees. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen (of voor meer als onderdeel van een meergangenmenu).
Wanneer ik naar een curryhuis ga dat wordt gerund door Bengalezen, zoek ik naar shatkora curry op de menukaart. Ik ben absoluut dol op de intens zure smaak van shatkora. Met een beetje geluk zijn deze citrusvruchten bevroren verkrijgbaar bij de toko, en als ze in het seizoen zijn, kun je ze soms ook vers kopen. Als je ze niet kunt vinden, kun je ze vervangen door ingemaakte shatkora. Als dat ook niet lukt, kun je in kwarten gesneden (kaffir) limoen gebruiken, maar de smaak zal er dan wel onder lijden. Dit is een populaire rundercurry die, als hij op deze manier wordt bereid, meestal in grote porties wordt gemaakt en als specialiteit van het huis wordt aangeprezen. Niet alleen het vlees moet lang garen, maar ook de shatkora moet lang pruttelen zodat hij niet meer taai is en smaak aan de saus kan geven. Alleen de schil van het fruit wordt gebruikt, want het vruchtvlees is vreselijk bitter. Als je een paar rundermergpijpjes hebt, voeg die dan toe als de curry staat te pruttelen. Dit recept is geïnspireerd op een bezoek aan Omar’s, een kleine curryhuis in Hatfield Peverel. Het is dan wel klein, maar de curry’s die ik er heb gegeten waren een van de beste!
Pagina 5 van 36