In het kookboek Anatolië van Somer Sivrioğlu en David Dale staat op pagina 206 het recept Moeders tuinbonenpaté. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Mijn moeder, een geweldige hobby kok, werd professioneel restaurateur toen ik zestien was. \het was een geweldige ervaring voor mij om in mijn studententijd als keukenhulpje in haar mayhane te werken. Ik moest elke keer in vallen als ze haar chef-kok ontsloeg, wat gemiddeld een keer per maand gebeurde. Ik kreeg een stoomcursus in het bereiden van mezze en kreeg amper tijd om van elke chef-kok één nieuw recept te leren voordat ze verdwenen.
Een recept waar moeder niemand aan liet komen, was de fava die ze in het voorjaar met gedroogde en verse tuinbonen zelf maakte. Ze voegde er zwarteolijvenrapenade aan toe omdat ze het kleurcontrast leuk vond. Ze zei dat fava een cake moest zijn, die een lange zit aan tafel kan overleven. In dit recept heb ik gedroogde tuinbonen gebruikt, zodat je fava het hele jaar door kunt maken. Maak je de fava in het voorjaar, dan kun je ook verse tuinbonen (dubbel gedopt) gebruiken.