- Gegevens
- Categorie: Vlees
In het kookboek Elzas van Gérard Goetz staat op bladzijde 38 het recept Elzasser baeckeoffe. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.
Klik hier voor de recensie van Elzas.
Ingrediënten
- 400 g runderschouder
- 400 g varkensschouder
- 400 g lamsschouder
- 400 g uien
- 2 wortels
- 1 prei
- 2 varkenspoten
- 1 liter droge wijn uit de Elzas
- 1 teentje knoflook
- 5 g grof gemalen witte peper
- 1 eetlepel grof zout
- 1 laurierblaadje
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1,5 kg aardappels (bijv. bintjes)
Marinade
Begin een dag van tevoren. Snijd al het vlees in blokjes van 4 cm. Snipper de uien en snijd de wortel en prei in blokjes van 2 cm. Neem een speciale baeckeoffe-terrine van aardewerk of gietijzer en doe de vleesblokjes, varkenspoten, ui, wortel, prei, wijn, knoflook, peper, het zout en de laurier erin en laat het vlees marineren.
Bereiding
Schep de volgende dag het vlees uit de terrine en zeef de marinade; de groenten en smaakmakers blijven nu achter. Verhit de zonnebloemolie in een stoofpan en bak de groenten (inclusief de smaakmakers) even aan. Bak het vlees in een koekenpan bruin en schep het in de stoofpan bij de groenten. Voeg de gezeefde marinade toe tot alles onderstaat. Dek de pan af en laat het geheel 1 uur koken. Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes van 3 mm dik. Doe het gare vlees met het kookvocht in de terrine. Dek het af met de aardappelschijfjes. Leg het deksel op de terrine en zet die 2 uur in een op 170 C voorverwarmde oven. Serveer er een groene salade bij. Als het kookvocht te ver is ingekookt, kun je 300-400 ml witte wijn en een beetje kippenbouillon toevoegen.
Eet smakelijk!