Langzaam gegaard hammetje met rodekool (Van het varken)

In het boek Van het varken van Stéphane Reynaud staat op bladzijde 234 het recept Jambonneau cuisson lente et chou rouge, ofwel in goed Nederlands Langzaam gegaard hammetje met rodekool. De voorbereiding voor dit recept bedraagt 20 minuten, de bereiding in totaal neemt drie uur in beslag. De ingrediënten in dit recept zijn voor zes personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Van het varken.

Ingrediënten:

  • 2 hammetjes

  • 100 gram blokjes gerookt spek

  • 100 gram pittige chorizo

  • 1 rode kool van 1 kilogram

  • 2 uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 stengel citroengras

  • 1 theelepel komijn

  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker

  • 1 liter witte wijn

  • olijfolie

Bereiding:

  • Pel en snipper de uien. Snijd de rode kool en het citroengras ook fijn. Snijd de chorizo in dunne reepjes.

  • Bak uien, citroengras, gehakte knoflook, spekjes en chorizo in een grote braadpan in olijfolie. Voeg de rodekool toe en schenk de witte wijn erop. Leg de hammetjes erbovenop. Bedek het geheel met water en voeg de suiker en komijn toe. Smoor het geheel op laag vuur circa 3 uur met het deksel op de pan. Controleer regelmatig of de kool niet aanbrandt (voeg eventueel water toe).

  • Laat het overtollige kookvocht verdampen zodra het vlees gaar is (en loslaat van de botten). Serveer de hele hammetjes bedekt met rodekool.

Eet smakelijk!