Vijfkruidenrund met ui en sinaasappel-venkelsaus (Eataly)

In het kookboek Eataly staat op pagina 272 het recept Vijfkruidenrund met ui en sinaasappel-venkelsaus. De ingrediënten zijn voor 4 personen.

 

 

Klik hier voor de recensie van Eataly.

 

Ingrediënten

  • 400 g ossenhaas, in gelijke stukjes
  • 1 ¼ tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 3 el sojasaus
  • Extra vergine olijfolie
  • 300 g venkel (knol), gehakt
  • 1 lente-uitje, gehakt
  • Geraspte schil van 1 onbehandelde sinaasappel
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 2 rode uien (bij voorkeur de langwerpige cipolla rossa di Tropea IGP), in partjes
  • Zout
  • Voor de garnering
  • Plakjes sinaasappel
  • Gemengde babysla (naar keuze)

 

Bereiding

  • Doe de stukjes vlees, het vijfkruidenpoeder, de sojasaus en 3 eetlepels olie in een kom en roer goed. Dek af en laat 2 uur in de koelkast marineren.
  • Maak de saus. Verhit een beetje olie in een pan, voeg de venkel, lente-ui en sinaasappelrasp toe en bak ze op laag vuur 15 minuten, tot de venkel zacht is. Roer er een snufje zout door, doe alles in een foodprocessor of blender en pureer het tot een gladde saus. Houd warm.
  • Maak een dressing. Breng hiervoor de azijn met de suiker in een pan aan de kook, haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  • Breng ondertussen een grote pan water aan de kook. Vul een grote kom met ijskoud water en zet deze naast het fornuis. Leg de uien in het kokende water en blancheer ze 2 minuten. Laat ze uitlekken, dompel ze in het ijskoude water en laat weer uitlekken. Doe ze in een kom, schenk de dressing erover en meng goed.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan. Voeg het gemarineerde vlees en een snufje zout toe en bak het vlees op hoog vuur 5 minuten, of tot het aan de buitenkant van kleur verandert.
  • Schep de saus voor het serveren op borden. Leg daarop het vlees en de uien. Garneer met de plakjes sinaasappel en indien gewenst wat babysla. Besprenkel alles tot slot met olie.

 

Wijnsuggestie

 

  • Arnus Langhe Arneis 2013 is een wijn die gemaakt wordt van Arneis-druiven die bij lage temperaturen gemacereerd worden om de levendige tonen goed omhoog te brengen. Arnus heeft een uitgesproken smaak maar is makkelijk drinkbaar. De combinatie met dit gerecht is gedurfd… Probeer het maar.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.