Lamskarbonades met komijn (Mijn keuken van Galicië)

 In het kookboek Mijn keuken van Galicië van Isabel Meniño staat op  bladzijde 98 het recept Chuletas de cordero y comino, ofwel in goed Nederlands Lamskarbonades met komijn . De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Aan komijn, met zijn onmiskenbare smaak en geur, worden al sinds de oudheid geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Lams- en geitenvlees met komijn is een klassieke combinatie en ook bij ons thuis erg geliefd. Voeg daar nog flink wat knoflook en citroensap aan toe en je hoeft nog maar een paar uur te wachten op het heerlijkste vlees. Deze ingrediënten smeert mijn vader het liefst op een geitenbout of -schouder voordat hij hem een paar uur in de oven op 120 °C braadt met een aantal hele tomaten, geschilde aardappels en een scheut witte wijn.

 

Klik hier voor de recensie van Mijn keuken van Galicië.

Ingrediënten:

  • 12 lamskoteletten
  • Zeezout
  • Chilipepervlokken
  • 1 theel. komijnzaadjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • Extra vergine olijfolie
  • ½ biologische citroen, rasp en sap
  • 500 g groene en rode tomaten
  • 2 rode uien
  • Platte peterselie
  • Zwarte olijven met pit
  • Scheutje droge witte wijn

 

Bereiding:

  • Leg de koteletten op een schaal en bestrooi ze met zeezout, chilipeper, komijn en knoflook. Giet er een paar eetlepels olijfolie en een paar druppels citroensap op en wrijf het vlees hiermee goed in. Laat afgedekt minstens een uur marineren.
  • Je hebt nu tijd genoeg om een salade te maken van parten rode en groene tomaat, rode ui, peterselie, citroenrasp en olijven om straks bij het vlees te serveren. Hussel de salade om met wat fruitige olijfolie en een paar druppels citroensap.
  • Neem de koteletten een half uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast en wrijf de marinade eraf. Bestrijk ze met olijfolie en rooster ze om en om op hoog vuur in de grillpan. Ik begin altijd met het schroeien van de vetrandjes. Dit geeft veel smaak en ze worden direct knapperig. Neem de koteletten na 4 minuten uit de pan en wikkel ze in een stuk aluminiumfolie. Laat ze 5 minuten rusten.
  • Voeg intussen de marinaderesten en een scheutje water of witte wijn toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los met een houten spatel. Laat de jus op hoog vuur heel kort koken. Leg de koteletten terug in de hete jus en serveer ze met de tomatensalade.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.