Zuur vlees (De Hollandse pot)

In het kookboek De Hollandse pot van Claartje Lindhout staat op bladzijde 71 het recept Zuur vlees. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. De voorbereiding duurt 8 uur en het koken 2 uur en 30 minuten.

 

Klik hier voor de recensie van De Hollandse pot.

Ingrediënten:

  • 1 kg magere runderlappen
  • 2 dl wittewijnazijn
  • 1½ tl zout
  • ½ tl peper, versgemalen
  • 3 verse laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 3 el tijm, fijngesneden
  • 4 uien, in halve ringen gesneden
  • 100 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 el appelstroop
  • 1 el stroop
  • 6 plakjes peperkoek, in blokjes gesneden
  • 1 el zwartebessenjam

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in stukjes en wrijf die goed in met zout & peper.
  2. Doe ze dan in een kom en voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes en tijm toe. Roer alles goed om.
  3. Dek goed af en zet de kom met inhoud voor minimaal 8 uur in de koelkast weg om te marineren. Haal het vlees daarna uit de marinade en dep het droog. (Bewaar de marinade).
  4. Bak het vlees in een grote pan met dikke bodem rondom bruin in 60 g boter en de olijfolie.
  5. Bak de uien glazig op laag vuur in 40 g boter en voeg ze bij het vlees.
  6. Roer goed om en doe dan de appelstroop, stroop, peperkoek en het marinadevocht erbij.
  7. Laat alles op laag vuur minimaal 2 uur zachtjes stoven (met het deksel erop). Maar let ondertussen wel goed op of het niet aanbrandt.
  8. Roer er ten slotte de bessenjam erdoorheen en serveer dit met de gekookte aardappelen en zuurkool.

Eet smakelijk!

 

Dit boek is te koop bij Bol.com. Klik op de banner voor meer informatie.