Gehaktballetjes aan spiesen met muntyoghurt (Het dolce vita dieet)

In het kookboek Het Dolce Vita Dieet van Gino d'Acampo staat op pagina 158 het recept Spiedini di polpette, of in goed Nederlands Gehaktballetjes aan spiesen met muntyoghurt. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Gehaktballetjes zijn een voedzame maaltijd, maar je kunt er tegenin brengen dat ze te gewoontjes zijn voor gasten. Dit is een volmaakte manier om gehaktballetjes op de waarderen zodat ze er luxueuzer uitzien. Door het broodkruim weg te laten worden ze lichter van textuur, wat de balletjes niet alleen gezonder maakt, maar ook de smaak van lamsvlees en kruiden verhoogt. Je kunt in plaats van tomaatjes ook zilveruitjes of kleine champignons aan de spiesen rijgen.

 

Klik hier voor de recensie van Het dolce vita dieet.

Ingrediënten:

  • 300 g mager lamsvlees, gemalen
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ theel. gedroogde chilivlokken
  • 2 eetl. fijngehakte verse munt
  • 16 cherrytomaatjes
  • 4 eetl. olijfolie
  • zout naar smaak
  • voor de dressing:
  • 200 g magere yoghurt
  • 3 eetl. fijngehakte verse munt
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Doe het lamsgehakt in een grote kom met ui, knoflook, chilivlokken en munt.Doe er zout en peper naar smaak bij en meng alles met de vingertoppen. Verdeel het mengsel in vier porties. Maak van elke portie 5 balletjes en zet ze opzij.
  2. Rijg een gehaktballetje aan een metalen spies, gevolgd door een tomaatje en ga zo door tot er 5 gehaktballetjes en 4 tomaatjes aan de spies zitten. Maak zo nog drie spiesen. Verhit de grill.
  3. Leg de spiesen op een bakplaat en bestrijk ze met olie. Leg ze 10 minuten onder de grill en keer ze regelmatig een slag tot ze rondom bruin zijn. Giet intussen de yoghurt in een kommetje en roer er munt en oregano door. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de lamsspiesen op een grote schaal en sprenkel de yoghurtsaus erover. Serveer ze heet.

Eet smakelijk!