Varkensfilet met zuurkool (Gordon Ramsay's Hot Dinners)

In de doos Gordon Ramsay's Hot Dinners vindt u op een van de culikaarten het recept Varkensfilet met zuurkool. De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op vier personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Gordon Ramsay's Hot Dinners.

Varkensvlees is 's winters op zijn best. Dat geldt in het bijzonder voor scharrelvarkens die naar buiten kunnen. Vraag uw slager om een stukje van de lende met een vetlaagje dat kruiselings is ingekerfd, zodat het zeer knapperig wordt. Dit effect wordt nog versterkt als u, zoals het recept aangeeft, het vetlaagje eerst dichtschroeit in de pan alvorens het vlees te braden in de oven. Hierbij serveer ik meestal echte Elzasser choucroute met knapperige spekjes.

Ingrediënten:

  • 1 kg varkensfilet

  • 500 gram zuurkool
  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 ui, in ringen
  • 75 gram mager rookspek, in blokjes gesneden

  • 8 deciliter donkere kippenbouillon
  • 1,5 deciliter slagroom

  • 1 eetlepel grove mosterd

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Verhit een grote koekenpan tot u de hitte erboven kunt voelen. Braad het vlees hierin aan, met het vetlaagje omlaag (omwikkel eventueel uw hand met een theedoek ter bescherming). Het vetlaagje wordt hierdoor lekker knapperig. Keer het vlees en braad het rondom aan.

Leg het vlees in een braadslee, met het vet naar boven en strooi er wat zeezout over. Braad het 30 minuten. Draai de temperatuur op 180 graden Celsius en braad het vlees nog 30 minuten. Bedruip het niet.

Spoel de zuurkool af onder de kraan en laat hem goed uitlekken. Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en fruit hierin de ui circa 5 minuten tot het licht kleurt. Schep het spek erdoor en bak dit in circa 3 minuten knapperig. Schep er de zuurkool, 5 deciliter bouillon en wat versgemalen peper door. Breng dit aan de kook en laat de zuurkool afgedekt circa 20 minuten heel zachtjes sudderen.

Kook intussen de resterende bouillon tot de helft in; giet hem in een maatbeker en zet apart. Breng in dezelfde pan de slagroom langzaam aan de kook en klop de ingekookte bouillon en de mosterd erdoor. Breng de saus op smaak en houd hem warm.

Controleer tegen het einde van de braadtijd of het vlees gaar is: steek een dun satéstokje in het dikste gedeelte en kijk of hier helder vocht uitloopt. Zo niet, braad het vlees dan wat langer. Het dient stevig aan te voelen als u erop drukt, maar niet keihard. Haal het vlees uit de oven en laat het circa 10 minuten rusten terwijl u de saus verwarmt en de zuurkool over 4 voorverwarmde borden verdeelt.

Snijd het vlees in tamelijk dikke plakken. Breek het knapperige vetlaagje in stukken. Schik het vlees op de zuurkool en sprenkel de saus erover. Een van de beste landelijke gerechten!

Eet smakelijk!