Lamsbout gevuld met brood en abrikozen + gekaramelliseerd witlof (Easy)

In het kookboek Easy van Bill Granger staat op bladzijde 64 het recept Lamsbout gevuld met brood en abrikozen + gekaramelliseerd witlof. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4-6 personen.

 

Je hebt voor dit gerecht lekker brood nodig - dat is tegenwoordig gelukkig geen probleem meer. (Misschien moet je er voor naar de  boerenmarkt).

 

Klik hier voor de recensie van Easy.

Ingrediënten:

  • 60 g boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 theel. komijnzaad
  • 200 g zuurdesembrood, in eenhapsstukjes gescheurd
  • 2 theel. gedroogde chilivlokken
  • 150 g gedroogde abrikozen, grofgehakt
  • 50 g pistachenoten, grofgehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 eetl. olijfolie, om in te vetten
  • 2 kg lamsbout met bot
  • Voor de gekaramelliseerde witlof:
  • 4 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
  • 3 rode uien, in parten
  • 3 eetl. bruine basterdsuiker
  • ½ theel. gedroogde chilivlokken
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. appelazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Verhit de boter in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Smoor de ui in 6-8 minuten glazig. Bak de knoflook en 1 theelepel komijnzaad nog 1 minuut mee. Schud het mengsel in een grote kom en voeg de stukjes brood, chilivlokken, gedroogde abrikozen en pistachenoten toe; breng pittig op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet tot gebruik opzij.
  • Verhit de oven tot 190 °C. Roer het overgebleven komijnzaad door de olijfolie en vet het vlees er rondom mee in. Leg de bout in een grote braadslee en braad hem 1 uur en 20 minuten of tot het vlees voldoende gaar is naar je smaak.Verdeel ongeveer 15 minuten voor het einde van de braadtijd de vulling rondom over de lamsbout in de braadslee. Dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem voor het aansnijden 15 minuten rusten. Serveer het gekaramelliseerde witlof bij het vlees.
  • Schik de halve struikjes witlof en de uien in een braadslee en bestrooi ze met basterdsuiker en chilivlokken. Besprenkel het lof met olijfolie en azijn en bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Zet de braadslee in de oven en laat het in 35-45 minuten goudbruin worden en karamelliseren. Dien de groente heet op.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de banner voor meer informatie.