In het kookboek Roken, drogen en pekelen van Dick en James Strawbridge staat op pagina 28 het recept Varkenspaté. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 potjes.

 

Varkenswangen, of feitelijk het onderste deel van de varkenswangen, zijn heel vet en hebben een kenmerkende volle smaak. Wij gebruiken ze het liefst voor het maken van paté, omdat dan de smaak en textuur het best tot hun recht komen. Serveer deze paté – zoveel lekkerder dan gewone paté – met knapperig brood.

 

Klik hier voor de recensie van Roken, drogen en pekelen.

Ingrediënten:

  • Varkenswangen:
  • 2 varkenswangen
  • 2 winterwortels, grof gesneden
  • 1 ui, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij
  • Paté:
  • 2 uien, gesnipperd
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 eetl. grove mosterd
  • 1 theel. dijonmosterd
  • snufje gemalen kruidnagel
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetl. gehakte tijm
  • Voltooien:
  • 75 g boter, gesmolten
  • 2 takjes verse tijm

Bereiding:

  • Doe de varkenswangen, winterwortel, ui en bleekselderij in een pan. Zet alles onder water en breng dat aan de kook. Zet het vuur lager en laat de wangen 3-4 uur zachtjes koken. Haal de wangen eruit en leg ze apart. Laat de bouillon tot de helft inkoken. Snijd het vet van de afgekoelde wangen en doe het vlees in een grote kom.
  • Voeg alle paté-ingrediënten toe, plus 2 eetlepels ingekookte bouillon en meng goed. Doe de paté in kleine potjes en dek hem af met de gesmolten boter; leg er een takje tijm op en laat alles in de koelkast stollen. De paté blijft 3-5 maanden goed.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij een boekhandel. Klik op de banner voor meer informatie: