Lamsvlees met honing (De smaken van Spanje)

In het kookboek De smaken van Spanje van Claudia Roden staat op pagina 398 het recept Lamsvlees met honing. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 5-6 personen.

 

Moderne koks in Andalusië hebben dit oude Moorse gerecht van lamsvlees met honing herontdekt. De saus heeft een zoet accent maar ook iets pikants als tegenwicht tegen de honing. Het vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.

 

Klik hier voor de recensie van De smaken van Spanje.

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 500 g sjalotten, geschild
  • 1 kg lamsschouder, met nog maar weinig vet, in 5-6 grote stukken
  • zout
  • 2½ dl droge witte wijn
  • 3 eetlepels cognac
  • mespunt pikant paprikapoeder of cayennepeper
  • 1½ eetlepel oranjebloesemhoning of een andere dunne soort.

Bereiding:

  • Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem op niet te hoog vuur. Bak de sjalotten aan alle kanten bruin: keer ze vaak en schud vaak aan de pan. Haal ze er met een schuimspaan uit, leg het lamsvlees in de pan en bak het aan alle kanten bruin; doe dat zo nodig in gedeelten.
  • Voeg wat zout, de wijn, de cognac, het paprikapoeder of de cayennepeper en de honing toe. Roer goed en laat alles zonder deksel 10 minuten pruttelen. Schep de sjalotten op het vlees en giet er zo veel heet water mij dat alles onderstaat. breng het aan de kook en laat het afgedekt 1½-2½ uur pruttelen of tot het vlees heel gaar is; keer het een paar maal en vul het water zo nodig aan. Zet tegen het eind het vuur hoog, haal het deksel van de pan en kook de saus in.

Variant:

  • Sommige mensen doen er meer honing en een eetlepel wijnazijn bij voor een zoetzure smaak.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online-boekhandel. Klik op de onderstaande banner.