Stoofpot uit Sussex (Elizabeth Davids beste recepten)

In het kookboek Elizabeth Davids beste recepten van Elizabeth David staat op pagina 214 het recept Stoofpot uit Sussex. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Dit is een van die voortreffelijke oude Engelse gerechten waarin een rijke en interessante jus van typisch Britse paddenstoelenketchup en ale of donker bier (Guinness of trappist) een rol speelt. Romige aardappelpuree en misschien wat gebakken paddenstoelen voor erbij - grote platte weidechampignons bijvoorbeeld - doen het goed bij deze storpot van rundvlees. De hele schotel kunt u in 5 minuten gereedmaken voor het stoven.
 

Klik hier voor de recensie van Elizabeth Davids beste recepten.

Ingrediënten:

  • 1,25 kg goedkoop rundvlees, zoals (magere) schouderlappen of riblappen aan één stuk
  • peper en zout
  • circa 2 eetlepels bloem
  • 1 ui
  • 5-6 sstlepels port
  • 5-6 eetlepels donker bier
  • 2 eetlepels paddenstoelenketchup of rodewijnazijn.

Bereiding:

  • Bestooi het vlees met peper en zout en wrijf het aan beide zijnden met bloem in. Leg het in een ondiepe braadslee of ovenschaal waarin het precies past.
  • Snijd een grote ui in ringen en leg ze erop. Giet de port, het bier en de paddenstoelenketchup of de wijnazijn erbij.
  • Leg er een dubbelgevouwen vel vetvrij bakpapier en het deksel op.
  • Zet de braadslee of ovenshcaal in een lauwwarme oven (140 °C) en laat het gerecht zo'n 3 uur stoven - wat langer of korter maakt niet uit.
  • Het taaiste stuk vlees komt er verrukkelijk mals en zacht uit, en de jus is dik, prachtig bruin en heerlijk van smaak.

Eet smakelijk!
 

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner: