Gekookt rundvlees met groene saus (La nonna, La cuccina, La vita)

In La nonna, la cucina, la vita van Larissa Bertonasco staat op de bladzijden 16 en 17 het recept Bollito do manzo con salsa verde (Gekookt rundvlees met groene saus). De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op vier personen.

ImageKlik hier voor de recensie van La nonna, la cucina, la vita.

Ingrediënten voor de bollito:

  • 3 wortels

  • 1 stronk bleekselderij

  • 1 stengel prei

  • 2 uien

  • 1 kg rundvlees

Ingrediënten voor de salsa verde:

  • 1 wit, hard bolletje

  • wittewijnazijn

  • 6 ansjovisfilets, ingelegd in olie

  • 2 hardgekookte eieren

  • 1 grote bos bladpeterselie

  • 1 scherpe peperoni

  • 2 knoflookteentjes

  • rijkelijk olijfolie

  • zout

Bereiding voor de bollito:

Snijd alle groeten grof en kook ze samen met het vlees minimaal anderhalf uur in water met zout.

Bereiding voor de salsa verde:

Borstel de bovenkant van de korst van het bolletje voorzichtig af en week het brood in de wittewijnazijn.

Pers de azijn vervolgens met de handen uit het bolletje.

Pureer het brood samen met de kort onder de kraan afgespoelde ansjovissen, eieren, peterselie, peperoni en knoflookteentjes met de staafmixer. Breng de salsa verde op smaak met azijn en zout en voeg rijkelijk olijfolie toe.

Snijd het vlees in dunne plakken en serveer het direct met de gegaarde groenten en de salsa verde. Italiaans witbrood en gekookte aardappels (eventueel in de schil) passen hier goed bij.

Tips:

  • De vleesbouillon kan goed worden gebruikt voor stracciatella of voor risotto.

  • Bollito di polla con salsa verde: in plaats van rundvlees kan op dezelfde manier ook een hele kip worden bereid. Trancheer voor het serveren de kip en geef er de salsa verde bij.

  • Bollito di pesce con salsa verde: kook eerst de groente en voeg pas de laatste tien tot vijftien minuten de vis (bijvoorbeeld forel of zwaardvis) toe, draai het vuur lager en gaar de vis voorzichtig. Als bij vis salsa verde wordt geserveerd, moet de saus eerst op smaak worden gebracht met citroen in plaats van met azijn. Maak de saus af met mayonaise.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.