Traag gegaard buikspek met hoisinsaus (Con gusto)

In het kookboek Con gusto van Erik Verdonck staat op pagina 111 het recept Traag gegaard buikspek met hoisinsaus. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Biersuggestie: 'Bij het traag gegaard buikspek met hoisinsaus ga ik voor de wat vollere Koninck onder de bollekes, de Winterkoninck. Dit gerecht, dat toch zeer gearomatiseerd is, door middel van verschillende specerijen, verdient dan ook een zeer speciaal bier dat het gerecht enerzijds verfrist en anderzijds harmoniseert met zijn smaak. Van De Koninck is geweten dat het bier zich perfect combineert met toch wel kruidige vleesgerechten."

 


ImageKlik hier voor de recensie van Con gusto.

 

Ingrediënten:

 

  • 400 gram gezouten buikspek

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 rode chilipeper

  • 1 wortel

  • 1 stukje selderij

  • 1 stuk verse gember

  • 1 sjalot

  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder

  • 2 eetlepels honing

  • ketjap

  • oestersaus

  • 2 kaneelstokjes

  • 2 steranijs

  • 0,5 liter kippenbouillon

  • 0,5 liter donkere kippenbouillon

  • 200 gram geblancheerde spinazie

  • geroosterde sesamzaadjes

  • oestersaus

  • hoisinsaus

  • lente-ui

 

Bereiding:

 

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.

  • Bak het buikspek kort en hevig aan.

  • Stoof de groenten en kruiden aan in een vuurvaste stoofpot.

  • Karamelliseer met de honing, ketjap en oestersaus en leg het buikspek erop.

  • Bevochtig met de twee kippenbouillons, dek af en laat ongeveer 10 uur garen in een oven van 95 graden Celsius.

  • Haal het spek uit het vocht wanneer het klaar is en laat het afkoelen in de koelkast.

  • Snijd het afgekoelde spek in dikke plakken en bak kort aan alle kanten.

  • Bak ondertussen de spinazie kort aan in olie, blus met oestersaus en sesamzaadjes.

  • Dresseer de spinazie op een bord.

  • Snijd het spek in blokjes en schik het op het bord, voeg een lepel hoisinsaus toe en werk af met zeer fijn gesneden lente-ui (pijajuin).

Eet smakelijk!