Varkensstoorpot met kriekbier (Een Belgisch kookboek)

In Een Belgisch kookboek van Peter Goossens en Geert Van Hecke staat op pagina 92 het recept Varkensstoofpot met Kriekbier. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. De moeilijkheidsgraag is gemiddeld, de voorbereiding duurt 10 minuten en de bereiding vergt 1 uur.

 

ImageKlik hier voor de recensie van Een Belgisch kookboek.

 

Ingrediënten:

 

  • boter

  • 800 gram varkensstoofvlees in stukken

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 wortel

  • 1 eetlepel bloem

  • 2 flesjes kriekbier

  • 0,5 eetlepel rodewijnazijn

  • 1 theelepel bruine suiker

  • 1 theelepel geraspte verse gember

  • een mespunt kaneelpoeder

  • peper en zout

  • 100 gram krieken

  • 4 lente-uitjes

 

Bereiding:

 

  • Laat een klontje boter bruin worden in een pan en braad er het vlees in aan. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de wortel in plakjes. Doe de wortel, de ui en de knoflook bij het vlees en strooi er de bloem over. Schenk er het bier en de azijn bij en doe er dan de suiker, gember en kaneel bij. Breng op smaak met peper en zout en laat 1 uur sudderen.

  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de saus en houd het warm. Giet de saus door een zeef en laat ongeveer 5 minuten inkoken. Die het vlees terug in de saus en doe er de ontpitte krieken bij. Kruid nog een keer met peper en zout.

  • Snijd de lente-uitjes in schuine plakken en doe ze bij de stoofpot.

 

Biertip:

 

Een Leffe blond - een zacht, vol en kruidig blond bier - doet het hier uitstekend bij.

Eet smakelijk!