Rillettes de Paris (Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken)

In het kookboek Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken van Jane Grigson staat op pagina 325 het recept Rillettes de Paris.

 

ImageKlik hier voor de recensie van Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken

Ingrediënten:

  • 500 gram varkensbuik

  • 30 gram goede reuzel

  • 15 gram zout

  • peper en specerijen naar smaak

Bereiding:

  • Het geheim van dit recept zit in het heel langzame koken van het varkensvlees, zodat het bijna smelt tegen de tijd dat het gaar is - en niet droog en rul. snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2,5 tot 3 cm lang. Zet ze op met de reuzel, in een zware pan op een heel laag vuur. Blijf roeren totdat het vlees gelijkmatig een lichte gouden kleur krijgt. Giet het vet af en laat het vlees nog eens vijf uur lang op een zo laag mogelijk vuur doorsudderen. Om aanbranden tegen te gaan kunt u af en toe een klein beetje water in de pan doen.

  • Laat het vlees helemaal afkoelen en hak het in de keukenmachine fijn, tot het een gladde, fondantachtige substantie geworden is. Breng het vlees op smaak met zout, peper en specerijen en doe er zoveel van het afgegoten vet bij als u zelf lekker vindt. Een te hoog vuur zal het vlees te hard maken, dus houd het goed in de gaten.

Eet smakelijk!