Lamsfilets in wijnbladeren met avgolemonosaus (Van de slager)

In het kookboek Van de slager van Leanne Kitchen staat op pagina 88 het recept Lamsfilets in wijnbladeren met avgolemonosaus. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Van de slager.

Ingrediënten:

  • 12 lamsfilets (ongeveer 700 gram)

  • 2 theelepels citroensap

  • 3 teentjes knoflook, geperst

  • 0,5 theelepel gemalen piment

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 kilogram aardappels, ongeschild

  • 12 grote wijnbladeren op zout water.

Ingrediënten voor Avgolemonosaus

  • 2 eieren

  • 1 eidooier

  • 3 eetlepels citroensap

  • 100 milliliter kippenbouillon

Bereiding:

  • Doe de lamsfilets met het citroensap, de knoflook, het gemalen piment en de helft van de olijfolie in een kom. Zorg dat het vlees helemaal is bedekt met de marinade en laat het 1 uur intrekken.

  • Kook de aardappels in 10 - 15 minuiten net gaar. Schil ze als ze genoeg zijn afgekoeld om ze te kunnen vastpakken en snijd elke aardappel in de lengte doormidden. Meng ze in een kom met de rest van de olijfolie en breng ze op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

  • Spoel de wijnbladeren af in warm water, laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Verwijder eventuele steeltjes.

  • Neem het vlees uit de marinade en laat het uitlekken.Leg de wijnbladeren met de nerf naar boven vlak neer en leg een langsfilet aan de onderrand van elk blad. Bestrooi het vlees met zout en peper en rol het in het blad. De naad komt onder.

  • Klop voor de avgolemonosaus de eieren, eidooier en het citroensap in een kom. Breng in een pan de bouillon aan de kook. Klop 1 eetlepel hete bouillon door het eimengsel. Schenk vervolgens op laag vuur al roerend het eimengsel bij de bouillon. Laat de saus op laag vuur al roerend met een houden lepel in 4 - 5 minuten zo dik worden dat hij aan de achterkant van de lepel blijft plakken. De saus mag niet koken, want dan gaat hij schiften. Dek de saus af en zet hem op een warme plaats (niet direct op het vuur, want dan gaat hij schiften).

  • Verhit een barbecue of grillpan tot middelwarm. Gril de aardappels in 6 - 7 minuten knapperig en goudbruin. Houd ze warm. Gril de lamspakketjes in 1 - 2 minuten per kant voor mediumrood, of langer of korter naar keuze.

  • Snijd de pakketjes diagonaal doormidden. Serveer ze met de aardappels en de warme avgolemonosaus.

Eet smakelijk!

Dit boek is in de Engelse taal nog te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.