Schapenragout met kool en gerst (Grootmoeders kookkunst)

In het kookboek Grootmoeders kookkunst van Stefaan van Laere en Winiefred Van Killegem staat op pagina 91 het recept schapenragout met kool en gerst. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Schapen werde overal geteeld waar er genoeg heide of sappige weiden waren, bijvoorbeeld in Belgisch Lotharingen, het meest zuidelijk gelegen punt van het land. Het landschap wordt er beheerst door langgerekte heuvels waarbij het landschap duidelijk naar het zuiden afhelt. Terwijl de man de schapen hoedde, maakte de vrouw graag een stevige schapenragout klaar. Uit de groentetuin haalde ze zelfgekweekte kool, besproeid met het water uit de Semois.

 

ImageKlik hier voor de recensie van Grootmoeders kookkunst.

Ingrediënten:

  • 150 gram gerst

  • 1 fijngesneden wittekool

  • 1,5 kg schapenvlees in stukken

  • 5 eetlepels bloem

  • 40 gram boter

  • 1 flesje kasteelbier

  • 2 uien

  • 4 teentjes knoflook

  • een kruidentuiltje naar keuze

  • peper en zout

Bereiding:

  • Kook de gerst en de wittekool een uur in een liter gezouten water. Giet ze af en bewaar het kookvocht.

  • Wentel het schapenvlees door de bloem.

  • Smelt de boter in een braadpan, braad hierin het vlees aan alle kanten bruin. Giet er kasteelbier bij, voeg de fijngesneden ui toe en laat alles een uur op een laag vuur sudderen tot het vocht bijna verdwenen is.

  • Overgiet het met het resterende kookvocht van de gerst. Breng het opnieuw aan dekook, voeg de gerst, de kool, de knoflook, het kruidentuiltje, peper en zout toe. Laat het nog een half uur sudderen.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.