Maria Teresa's gehaktbrood (Herfst in Piemonte)

In het kookboek Herfst in Piemonte van Manuela Darling-Gansser staat op bladzijde 72 het recept Polpettone di Maria Teresa, ofwel in goed Nederlands Maria Teresa's gehaktbrood. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Herfst in Piemonte.

Ingrediënten:

  • 20 gram boter

  • 1 forse eetlepel extra vergine olijfolie

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 ui, in dunne ringen

  • 1 - 2 stengels bleekselderij, in stukjes

  • 1 middelgrote wortel, in dunne plakjes

  • 4 - 5 salieblaadjes

  • 100 - 150 gram witbrood, korst verwijderd en zacht gemaakt in een beetje melk

  • 500 gram kalfsgehakt

  • 2 biologische eieren

  • 125 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt

  • beetje nootmuskaat, versgeraspt

  • peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

  • Verhit de boter en olie samen in een koekenpan met dikke bodem en bak hierin de knoflook, uienringen, bleekselderij, wortel en salieblaadjes tot ze zacht zijn.

  • Doe ze in een grote kom.

  • Druk met je handen alle melk uit het brood en voeg het brood toe aan de inhoud in de kom, samen met alle andere ingrediënten (behalve de melk). Meng alles met je handen.

  • Bestrijk een groot stuk aluminiumfolie met olie en stort het mengsel hierop. Vorm er een grote 'worst' van en vouw de folie er strak omheen. Leg de rol in een ovenschaal en bak het gehaktbrood 30 minuten in de oven.

  • Haal de polpettone uit de folie - pas op dat je je handen niet brandt - en zet het brood nog 10 - 15 minuten in de oven, tot het een kleurtje krijgt. Haal het uit de oven, laat het enkele minuten afkoelen en snijd er dan plakken van. Polpettone is ook koud erg lekker.

Eet smakelijk!