Zonnevis in kelp & zout uit de oven (De hele vis – het Kookboek)

In het kookboek De hele vis – het Kookboek van Josh Niland staat op pagina 216 het recept Zonnevis in kelp & zout uit de oven. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 5-6 personen. Alternatieve vissoorten voor dit recept zijn: Coral trout, Forel, Snapper, Tarbot.

 

Ik vind deze ongecompliceerde bereidingswijze erg leuk om thuis toe te passen omdat je een hele vis met graten en al kunt kopen voor het aantal personen voor wie je kookt. Dus of het nu een zonnevis is die zo groot is als een bord en die je met z’n tweeën kunt opeten, of een hele Murray cod voor zes personen: met deze methode kun je de hele vis van top tot teen met zout bedekken en dan in de oven zetten tot hij gaar is.

 

Klik hier voor de recensie van De hele vis – het Kookboek.

 

Ingrediënten

  • 1 zonnevis van 3 kilo, leeggehaald
  • Zeezoutvlokken
  • Gekneusde zwarte peper
  • 1 kg tafelzout
  • 200 ml water
  • 1 bosje kelp, kombu of maisvliezen

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220C.
  2. Strooi het zeezout en de peper in de buikholte van de vis. Spreid een laag tafelzout van 2 centimeter uit op een grote bakplaat. Leg de vis erop en besprenkel hem met een beetje water. Bedek de vis zo goed mogelijk met de kelp en bedek de bovenkant met de rest van het tafelzout. Sprenkel wat water over het zout, want zo kan de korst zich makkelijk vormen. Zet de vis 15 minuten of tot de kerntemperatuur (gemeten met een vleesthermometer) 50°C is in de oven. Haal hem eruit en laat hem 15 minuten rusten. Breek de zoutkorst boven op de vis (het vel komt waarschijnlijk mee). Trek een lijn langs de ruggengraat om de vis te fileren en haal het visvlees er in grote stukken uit. Breek de ruggengraat bij de kop en staart en haal hem eruit. Haal de filets van de andere kant eruit. Verdeel de vis over de borden, met circa 160 gram per persoon.

 

Eet smakelijk!

 

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De hele vis - het kookboek