Zalm in zoutkorst (Jamie's Food Fight Club weekend kookboek)

In het kookboek Jamie's Food Fight Club weekend kookboek van Jamie Oliver staat op bladzijde 182 het recept Zalm in zoutkorst. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 personen. Bereidingstijd 1 uur en 45 minuten, plus afkoelen


Venkel, citroen & kruiden in overvloed. Door zalm in een zoutkorst te bakken creëer je een soort grotje waarin het vocht optimaal behouden blijft, en het voegt een subtiele smaak toe. De vis ziet er niet alleen spectaculair uit, maar wordt ook heerlijk vlokkig.

 

 

Klik hier voor de recensie van Jamie's Food Fight Club weekend kookboek.

 

Ingrediënten

  • 1 hele zalm van 2 kg, schoongemaakt, zonder kieuwen, met schubben
  • 4 citroenen
  • 1 venkel
  • ½ bos verse bladpeterselie (15 g)
  • ½ bos verse marjolein (15 g)
  • 1 bos verse bieslook (30 g)
  • 4 kg grof zeezout
  • 2 grote eieren
  • Basilicumyoghurt
  • ½ bos verse basilicum (15 g)
  • 1 tl Engelse mosterd
  • 500 g Griekse yoghurt
  • Extra vierge olijfolie
  • Chilisalsa
  • 3 verse rode pepers
  • 1 bos verse munt (30 g)
  • Vloeibare honing
  • Ciderazijn

 

Bereiding

  • Verhit de oven tot 180 graden, gasovenstand 4. Was de zalm van binnen en van buiten en dep hem droog met keukenpapier. Snij 1 citroen en de venkel in dunne plakjes en prop ze met de peterselie, marjolein en bieslook in de buikholte van de zalm.
  • Meng het grove zout in een grote kom met de eieren en 250 ml water en spreid een derde van het mengsel in een egale laag uit in een grote braadslede (35 x 45 cm). Maak een ondiepe, diagonale geul in het zout en leg de zalm erin. Schep de rest van het zoutmengsel op de vis, druk het in een gelijkmatige laag van ongeveer 2 cm aan en zet hem zo 35 minuten in de oven. Om te testen of de zalm gaar is, moet je een prikker in het dikste deel steken – als de prikker warm aanvoelt als je hem er na 5 seconden uithaalt, is hij klaar. Haal de slede uit de oven en laat de zalm 1 uur in de korst rusten.
  • Maak intussen de basilicumyoghurt. Pluk de basilicumblaadjes en doe ze in een blender met de mosterd, het sap van 1 citroen en de helft van de yoghurt. Pureer tot een gladde saus, spatel die met 4 eetlepels olie door de rest van de yoghurt en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Haal voor de salsa de zaadjes uit de pepers, hak ze met de muntblaadjes en een beetje honing heel fijn door elkaar. Maak het mengsel in een kommetje aan met 2 eetlepels olie en 2 theelepels azijn en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Tik de zoutkorst stuk, breek hem in stukken van de vis en borstel de bovenkant een beetje schoon. Til de vis nu voorzichtig van de bodem los en leg hem in zijn geheel op een grote schaal. Trek de huid eraf en schraap met een tafelmes de donkere plekjes weg, zodat je een prachtige roze, gare zalm overhoudt, die je in vlokken en stukken kunt opdelen. Serveer met de basilicumyoghurt, chilisalsa en partjes citroen om uit te knijpen.

 

Eet smakelijk

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Jamie's Food Fight Club weekend kookboek