Gebakken tong met sauce vièrge en puree (13 culinaire toppers in Gent)

In het boek 13 culinaire toppers in Gent van Femke Vandevelde staat op bladzijde 123 het recept van Lore Moerman: Gebakken tong met sauce vièrge en puree. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Deze volle bereiding van vis met puree en een lekkere saus is mijn lievelingsherinnering aan de beginperiode van Bodo. Dit gerecht was meteen een succes. Eigenlijk zou ik dit gerecht vaker op de kaart moeten laten terugkeren.

 

 

Klik hier voor de recensie van 13 culinaire toppers in Gent.

 

Ingrediënten

  • Puree
  • 1 kg aardappelen
  • 2 dl volle melk
  • 30 g boter
  • Zout
  • Vis
  • 8 verse sliptongetjes
  • 3 eetlepels geklaarde boter
  • Sauce vièrge
  • 3 eetlepels kappertjes op zout
  • 1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 dl olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • Eventueel een beetje dragon

 

Bereiding

  • Kook de aardappelen in gezouten water. Schud ze na het koken even op en haal ze door de passe-vite.
  • Warm de melk op met een flinke klont verse boter. Voeg de aardappelen toe en klop luchtig met een klopper tot je de gewenste textuur verkrijgt. Kruid af met zout. Voeg nogmaals boter toe.
  • Bak de vis in geklaarde boter.
  • Hak de kappertjes fijn. Doe samen met de bieslook en de sjalot in een mengkom en werk af met een likje olijfolie en het sap van een halve citroen. Voeg dragon toe naar wens.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik voor meer informatie op de link: 13 culinaire toppers in Gent