In het kookboek De Nordic Kitchen van Claus Meyer staat op bladzijde 213 het recept Gestoomde scheermesjes met aardperen, uien en witte bonen.

 

 

Klik hier voor de recensie van De Nordic Kitchen.

 

Ingrediënten:

  • 1,5 kg scheermesjes (of mosselen of kokkels)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 aardperen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g gekookte witte bonen, zoals boterbonen of cannellini
  • 10 takjes tijm
  • 3 dl witte wijn
  • Zeezoutvlokken en versgemalen peper

 

Bereiding:

  • Leg de scheermesjes 5-10 minuten in vers, koud water tot ze zichzelf hebben schoongespoeld en zoveel mogelijk zand hebben uitgescheiden, omdat ze dat helaas nogal in de schelp opslaan. Als u mosselen gebruikt, controleer dan of ze vers zijn; ze moeten naar de zee ruiken. Maak de mosselen schoon door ze grondig te schrobben onder koud water en de baarden eraf te trekken. Gooi de mosselen weg die niet dichtgaan nadat ze lichtjes op het aanrecht worden getikt, en ook beschadigde schelpen.
  • Pel de ui en de knoflook, schil de aardperen en snijd ze fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de groentes, bonen en tijm 1 minuut, voeg de scheermesjes of mosselen toe en bak ze 1 minuut mee. Schenk de witte wijn erbij, leg het deksel op de pan en stoom ze 2-4 minuten. Alle scheermesjes of mosselen moeten dan opengaan. Als er schelpen tussen zitten die gesloten blijven, gooi deze dan meteen weg omdat ze niet goed meer zijn.
  • Schep de scheermesjes of mosselen direct uit de pan in een grote schaal. Breng op smaak met een klein beetje zout en peper. Eet er wat goed brood bij om het lekkere kookvocht mee te kunnen deppen.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.