Gebakken heek met gesauteerde cantharellen & salie (Basque)

In het kookboek Basque van José Pizarro staat op bladzijde 109 het recept Gebakken heek met gesauteerde cantharellen & salie. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Heek is een van de meest gewilde vissoorten in Baskenland. Ik begrijp eigenlijk niet waarom ze elders in Europa niet net zo populair zijn, temeer omdat ze zo veel voorkomen. Ik denk dat de meeste heek die in Noord-Europa gevangen wordt naar Spanje gaat! Bij ons thuis maken we heek het liefste `a la romana’ klaar, dat wil zeggen dat hij door een beslagje wordt gehaald. In dit recept combineer ik twee sterke smaken, de salie en de cantharellen, maar zij vullen de vis heel goed aan.

 

Klik hier voor de recensie van Basque.

 

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, geplet
  • Een paar kleine salieblaadjes
  • 300 g cantharellen, schoongemaakt
  • 100 ml verse visbouillon
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 heekfilets (à 175 g)

 

Bereiding:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de sjalotten 5 tot 10 minuten tot ze heel zacht zijn. Voeg de knoflook en de salie toe en bak ze 30 seconden mee. Zet vervolgens het vuur omhoog en voeg de cantharellen toe. Bak ze 4 tot 5 minuten, schenk de bouillon erbij en laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan met dikke bodem. Leg de heek op de huid in de pan en bak hem 4 tot 5 minuten tot hij bijna helemaal gaar is. Draai de vis om en bak hem nog 30 seconden.
  • Leg de gare heek met de huid omhoog in de pan met de cantharellen. Warm nog een minuut of twee door en serveer.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. klik op de onderstaande banner voor meer informatie.