In het kookboek Flavour van Yotam Ottolenghi staat op pagina 234 het recept Hummus met gekonfijte knoflook en gegrilde paddenstoelen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen als bijgereht of als onderdeel van een aantal mezze.

U kunt de hummus maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren, afgedekt met een laagje olie om te voorkomen dat er een korst op ontstaat. U kunt de paddenstoelen wel het allerbeste pas op de dag van serveren grillen, omdat ze in de koelkast slap en minder vlezig worden.

 

 

Klik hier voor de recensie van Flavour.

 

Ingrediënten:

  • Hummus
  • 2 bollen knoflook, een vijfde van de bovenkanten afgesneden zodat de tenen zichtbaar zijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tahin
  • 300 gram gekookte kikkererwten
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels ijskoud water
  • Zout, zeezoutvlokken en zwarte peper
  • Paddenstoelen
  • 140 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
  • 120 gram shiitakes, grof doormidden gescheur
  • 1 teen knoflook, geplet met de platte kant van een mes
  • 60 ml olijfolie
  • 1 citroen: haal er 3 dunne repen schil af, pers er 2 eetlepels sap uit
  • 5 gram takjes tijm
  • 1 ½ theelepel ahornsiroop
  • 1 gedroogde cascabelchilipeper
  • 1 eetlepel dille, grof gehakt
  • ½ eetlepel peterselie, fijngesneden

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200°C.
  2. Besprenkel de bollen knoflook met 1 theelepel olie en bestrooi ze licht met zout en peper. Verpak ze stevig in aluminiumfolie en pof ze 40 minuten in de oven, tot de tenen gaar en goudbruin zijn. Verwijder de folie, druk als de tenen voldoende zijn afgekoeld de pulp uit de vliezen en gooi de vliezen weg.
  3. Bereid de paddenstoelen voor als de knoflook in de oven staat. Verhit een grote grillpan op hoog vuur en doe de paddenstoelen erin, spreid ze uit (misschien moet u dat in porties doen, afhankelijk van het formaat van de pan). Grill de paddenstoelen circa 8 minuten en keer ze regelmatig om tot ze rondom donkere grillstrepen hebben. Doe de paddenstoelen in een middelgrote schaal met de geplette knoflook, olie, reepjes citroenschil en citroensap, tijm en ahornsiroop, 1 ½ theelepel zeezoutvlokken en een royale draai versgemalen zwarte peper. Meng alles goed.
  4. Bak de gedroogde chilipeper 4 minuten in de grillpan tot hij geurt. Hak de chilipeper grof en doe hem met de zaadjes in de schaal met de paddenstoelen, zet ze opzij en laat ze 1-2 uur marineren.
  5. Doe voor de hummus de gepofte knoflook en ¾ theelepel zeezoutvlokken met alle overige ingrediënten voor de hummus in de keukenmachine. Pureer alles glad en schraap de wand van de machine zo nodig een paar keer schoon.
  6. Spreid de hummus uit in een ondiepe schaal, maak met de bolle kant van een lepel een flinke holte in het midden. Meng de dille en peterselie door de paddenstoelen, en stort alles in de holte samen met de olie en de smaakgevers.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Flavour