Dashi (Ramen)

In het kookboek Ramen van Tove Nilsson staat op bladzijde 22 het recept Dashi.

 

Geen kooktijd en weinig ingrediënten. Toch geeft dashi een diepe, krachtige en licht rokerige smaak. Alle ingrediënten zitten vol met de magische basissmaak umami waar Japanners meester in zijn: gedroogd zeewier, bonito (katsuobushi), gedroogde paddenstoelen en wat water. Als je de bouillon na het trekken opwarmt om te serveren mag hij niet koken, houd hem rond 80 C. Zo komen de smaken tot leven, bij een te hoge temperatuur gaan ze verloren. Je kunt dashi mengen met een andere bouillon als tare, en bijvoorbeeld met miso voor misosoep. Als je er noedels in doet, zijn udon en soba een gebruikelijke keuze. Je kunt dashi ook mengen met sojasaus voor een dipsaus bij sobanoedels met wat geraspte rettich en bosui.

Klik hier voor de recensie van Ramen.

 

Ingrediënten:

  • Ca. 2 liter
  • 2 liter koud water
  • 30 g kombu
  • 20 g bonitovlokken (katsuobushi)
  • 10 g gedroogde shiitakes
  • Handje gedroogde visjes (optioneel)

 

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom. Dek af met huishoudfolie of een deksel. Laat 3 tot 12 uur staan op kamertemperatuur. Hoe langer, hoe meer smaak. Als de bouillon 12 uur heeft gestaan, moet hij zelfs mogelijk worden verdund met water. Maar heb je haast en acuut behoefte aan dashi, dan is 3 uur genoeg.
  2. Verwarm de bouillon tot ongeveer 80 C. Niet laten koken, dan gaat een deel van het aroma en de smaak verloren.
  3. Neem de pan van het vuur en laat 5 minuten staan.
  4. Breng de bouillon bij het serveren op smaak met zout of tare naar keuze.

 

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.