Gebakken Mont d'Or met vin jaune (Encyclopedie van de Franse gastronomie)

In het kookboek de Encyclopedie van de Franse gastronomie van Vincent Boué en Hubert Delorme staat op pagina 421 het recept Gebakken Mont d'Or met vin jaune. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 personen. De voorbereiding kost 15 minuten en de bereiding 35 minuten.

Mont d'Or is een specialiteit uit de Jura en wordt in kaaswinkles en delicatessenzaken in de door verkocht. Vin jaune is een bijzondere 'gele', sherryachtige wijn uit de Jura met een alcoholgehalte van 13-13,5 procent.
 

Klik hier voor de recensie van Encyclopedie van de Franse gastronomie.

Ingrediënten:

  • 1 stokbrood
  • ¾ dl olijfolie
  • 10 tenen knoflook
  • 1 Mont d'Or-kaas
  • 4 eetlepels vin jaune
  • versgemalen peper

Bereiding:

  • Maak van het stokbrood croutons. Besprenkel ze met olijfolie en laat ze in een tot 180 °C verwarmde oven kleuren
  • Pel de tenen knoflook, verwijder de groene kern en snijd ze doormidden. Wrijf de croutons in met de doorgesneden knoflook.
  • Graaf een gat in het midden van de MOnt d'Or en giet er de vin jaune naar smaak in. Steek er wat stukjes knoflook in en bedek het gat met de uitgeschepte kaas.
  • Zet de in alumuminiumfolie verpakte doos kaas ongeveer 35 minuten in een tot 150-160 °C verwarmde oven. Haal hem eruit als de kaas naar uw smaak voldoende is gekleurd en gesmolten.
  • Maal er wat verse peper over en eet hem snel met een lepel en met de croutons.


Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner: