Gorgonzola con salsina di pere e marsala (La cucina di Isabella)

In het kookboek La cucina di Isabella staat op bladzijde 97 het recept Gorgonzola con salsina di pere e marsala, of in goed Nederlands: Gorgonzola met peren en marsala. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Kaas wordt in de Italiaanse keuken niet als dessert geserveerd, maar als voorgerecht. De Italiaanse kazen zijn minder romig van aard dan de Franse en hebben een vastere structuur, waardoor ze de maag minder vullen en dus als antipasto geserveerd wroden. Dit is een antipasto met gorgonzola en een perenmarsaladressing, die ik tijdens een van mijn vele bezoeken aan Italië geserveerd kreeg in een restaurant.

 

 

ImageKlik hier voor de recensie van La cucina di Isabella.

Ingrediënten:

  • 4 sneetjes gorgonzola

  • 1 conférence peer

  • 1 rode ui

  • een klontje boter

  • 1 deciliter marsalawijn

  • 5 lepels suiker

  • sneetjes warm brood

Bereiding:

 
  • Snijd de ui en de peer in fijne blokjes.
  • Smelt een klontje boter in een pannetje. Laat de ui hierin aanfruiten.
  • Zodra de ui glazig is, voeg je de stukjes peer toe. meng alles goed door elkaar en laat op een zacht vuurtje stoven gedurende circa 30 minuten.
  • Bereid intussen een siroop van de marsalawijn en de suiker. Voeg de suiker bij de marsala en meng goed.
  • Laat inkoken op een zacht vuurtje. Doorroer regelmatig tot je een stroperige vloeistof bekomt.
  • Neem het ui- en perenmengsel en hak tot moes in een foodprocessor.
  • Doe de moes in een kommetje en voeg de afgekoelde siroop toe. Meng alles goed door elkaar. Laat de dressing afkoelen in de koelkast.
  • Serveer de sneetjes gorgonzola met een lepeltje van de dressing, een stuk peer en een sneetje warm brood.

Eet smakelijk!