Blauwschimmeldonut en geitenkaas (En Cas)

In het boek En Cas staat het recept Blauwschimmeldonut en geitenkaas, een kaasgerecht van Ronald Tausch. De basisrecepten vindt men terug op de site, die bij dit boek hoort www.en-cas.nl.

ImageKlik hier voor de recensie van En Cas.

Ingrediënten:

  • 100 gram fourme d\'ambert

  • 14 gram gist

  • 75 gram patentbloem

  • 100 gram geitenkaas

  • 100 gram appelstroop

  • 14 gram melk

  • 1 blaadje (2 gram) gelatine

  • 25 gram suiker

  • 5 gram zout

  • 50 gram poedersuiker

  • 195 gram bloem

  • 100 gram gesmolten boter

  • 3 eidooiers

  • 50 gram eiwit

  • 20 gram specerijencaramel

Bereiding:

  • Maak eerst de blauwschimmelkaasdonut door van 60 gram water, de helft van de gist en de patentbloem een zogenaamd voordeeg te maken. Maak nu van de resterende gist, de melk, suiker, het zout, de eidooiers, de helft van de gesmolten boter en 100 gram bloem een tweede deeg. Als het voordeeg gerezen is, het tweede deeg toevoegen, samen met nog 45 gram bloem. Nu de fourme d\'ambert door het deeg verbrokkelen en goed mengen. Deeg nu goed koud laten worden. Deeg daarna uitrollen op stand 7 en daarna donuts uitsteken. Laat de donuts nog even rijzen en frituur ze dan op 160 graden.

  • Maak nu een hoorntje van tuile-beslag. Meng daarvoor 50 gram bloem met het eiwit en de poedersuiker. Roer de resterende gesmolten boter erdoor en vervolgens ook de specerijencaramel. Vorm hiervan ronde bolletjes en bak deze in ongeveer 8 minuten af op 160 graden. De inmiddels platte koekjes direct als ze uit de oven komen tot hoorntjes vormen en af laten koelen. Het hoorntje bij het opdienen vullen met een bolletje geitenkaas.

  • Maak tot slot de appelstroopcrème. Verwarm daarvoor de appelstroop en los daar de gelatine in op. Laat afkoelen in de koelkast. Als het enigszins begint te geleren de massa luchtig kloppen in een bekken. De crème in een spuitzakje doen en hiermee het bord garneren.

Eet smakelijk!