Kip aan ’t spit met in Duvel gedrenkt hooi (Grillmasters)

In het kookboek Grillmasters van Seppe Nobels en Peter De Clercq staat op pagina 156 het recept Kip aan ’t spit met in Duvel gedrenkt hooi. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen. Duur: meer dan 1 uur.

 

 

Klik hier voor de recensie van Grillmasters.

Ingrediënten

  • Voor de kip
  • 1 Duvel
  • 2 handen vol natuurhooi (dierenwinkel of tuincentrum)
  • 2 bio-limoenen, in vieren gesneden
  • 1 appel, grof gesneden
  • 1 stronk witlof, grof gesneden
  • Stuk zwoerd van gerookte ham, ongeveer 5 x 5 cm (vraag ernaar bij je slager)
  • 2 hoevekippen van ongeveer 1 kg
  • Voor de marinade
  • 2 eetlepels gerookt pyramidezout
  • 1 theelepel peper uit de molen
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen koffie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 3 verse laurierbladeren, fijngehakt
  • 2 dl olijfolie
  • Het sap van 2 limoenen

Bereiding

  1. Doe de Duvel in een mengkom en laat het hooi er 15 minuten in weken. Meng de limoenen, appel en het witlof met het hooi. Vul de kippen met dit hooimengsel.
  2. Doe alle ingrediënten voor marinade in je foodprocessor en mix fijn. Smeer de kippen royaal in met de marinade en steek ze aan een spit. Laat ze 90 minuten al draaiend boven een matig houtvuur garen.
  3. Plaats een gietijzeren schaal of braadslee onder de kip om het braadvocht op te vangen. Overgiet de kippen regelmatig met het braadvocht.
  4. Prik het stuk zwoerd op een stok en houd het in het vuur tot het begint te branden. Bedruip er de kippen mee en herhaal dit elke 10 minuten.
  5. Haal de kippen van het spit, leg ze elk in een grote schaal, besprenkel met het braadvocht en serveer om te delen.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie.

 

Grillmasters