Super soepbrood (Bak!)

In het bakboek Bak! van Jayne Jubb staat op pagina 49 het recept Super soepbrood. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 brood. Voorbereiden 1 uur en 15 minuten Rijzen 1 uur en 30 minuten Bakken 40 minuten

 

Dit brood had bewust bedacht kunnen zijn om in soepen of in vleesstoofpotten te dopen en sausrestjes van je bord te vegen. Dankzij een handvol venkelzaden is de smaak van dit brood verslavend en is bijna onmogelijk om het bij één plakje te laten.

 

 

Klik hier voor de recensie van Bak!

 

Ingrediënten voor 1 brood

  • 310 gram tarwemeel
  • 110 gram kikkererwtenmeel
  • 1 theelepel fijn zout
  • 30 gr koude boter, in kleine blokjes
  • 2/3 theelepel instant gist
  • 2 theelepels venkelzaad
  • Ca. 275 ml water
  • Zonnebloemolie, om in te vetten
  • Polenta of maismeel, voor de topping

 

Bereiding

  • Doe het tarwemeel, kikkererwtenmeel en zout in een grote mengkom. Wrijf de blokjes koude boter door het mengsel tot ze lijken te verdwijnen. Roer de gist en het venkelzaad erdoor.
  • Voeg het water in kleine porties toe en meng met je handen tot een ruwe, losse massa. Het kan zijn dat je meer water nodig hebt. Dek het deeg af en laat 1 uur staan.
  • Kneed het deeg 10 seconden op een met zonnebloemolie ingevet werkvlak. Doe het deeg terug in de mengkom, dek af en laat 30 minuten rijzen.
  • Vet een broodblik in.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem, leg het deeg erop en rol het op tot een boekrol. Leg het deeg in het broodblik. Dek af en laat 1 uur rijzen in het blik.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C. Plaats voor een betere korst en kleur van je brood een metalen of keramieken bak onder in je oven. Enkele minuten voordat je je brood in de oven zet om het te bakken, giet je voorzichtig wat kokendheet water in de bak. Gebruik geen glazen ovenschaal, want die kan breken of verbrijzelen.
  • Strooi een beetje polenta of maismeel over het deeg. Snijd of knip het deeg in en bak het brood 20 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak het brood nog eens 20 minuten tot het goudbruin en gaar is. Laat het brood minstens 30 minuten afkoelen op een rooster.

Tip

Dit is ook een fantastisch ‘broodjesbrood’ dat overheerlijk is met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Stukjes van dit brood met een goede olijfolie om in te dippen, is een mooi voorgerechtje.

 

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Bak!