Aardappelkroketjes met ui en abdijkaas (Aardappelen)

In het boek Aardappelen van Veronique en Michel De Meyer staat op bladzijde 50 het recept Aardappelkroketjes met ui en abdijkaas. De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op vier personen.

ImageKlik hier voor de recensie van Aardappelen.

Ingrediënten:

  • 4 uien

  • 250 gram aardappelen

  • 1 eetlepel tijmblaadjes

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 7 deciliter melk

  • peper en zout

  • 1 eierdooier

  • 150 gram gemalen abdijkaas

  • nootmuskaat

  • 4 eetlepels bloem

  • 2 eiwitten

  • 8 eetlepels paneermeel

Bereiding:

  • Pel de uien en snipper ze fijn. Schil de aardappelen.

  • F ruit de ui met de tijm in de olijfolie. Bewaar op een koele plaats.

  • Kook de aardappelen in de melk met peper en zout gaar.

  • Gied de aardappelen af, maar bewaar de melk.

  • Pureer de aardappelen met een stamper en giet er de melk bij tot de puree de juiste concistentie heeft.

  • Voeg de eierdooier, de gemalen kaas en de ui toe.

  • Breng op smaak met nootmuskaat en laat afkoelen.

  • Maak hapklare balletjes van de aardappelpuree.

  • Rol de balletjes eerst in de bloem, dan in het licht opgeklopt eiwit en vervolgens in het paneermeel.

  • Houd de balletjes koud tot je ze frituurt. Bak ze in hete frituurolie tot ze mooi goudgeel zijn.

Eet smakelijk!