Aardappelkoekjes met gerookte zalm en mosterddressing (Man in de keuken)

In het kookboek Man in de keuken van Bill Granger staat op pagina 18 het recept Aardappelkoekjes met gerookte zalm en mosterddressing. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Klik hier voor de recensie van Man in de keuken.

Ingrediënten:

  • 3 grote aardappelen (ongeveer 700 gram in totaal)
  • 2 eetlepels fijngehakte verse bieslook
  • 60 gram boter, gesmolten
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 60 milliliter olijfolie

Serveer hierbij:

  • 8 plakken gerookte zalm
  • mosterddressing

Ingrediënten mosterdressing:

  • 2 theelepels Dijon-mosterd
  • 2 theelepels suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 theelepel witte-wijnazijn
  • 60 milliliter canola-olie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius (gasstand 2). Rasp de geschilde aardappelen en pers het overtollige vocht eruit. Doe de aardappelen in een kom en voeg bieslook, gesmolten boter en wat zout en peper toe.
  • Verhit de olie in een grote pan op een matig tot hoog vuur. Schep per aardappelkoekje 1,5 eetlepel van het mengsel in de pan en bak dit tot het aan beide kanten goudbruin is. Dep het droog op keukenpapier en houd het warm in de oven tot alle aardappelkoekjes klaar zijn.
  • Klop met een garde mosterd, suiker, zout en azijn in een kom door elkaar tot de suiker is opgelost. Giet er vervolgens in een dunne straal de olie bij en blijf kloppen.
  • Leg op elk bord twee koekjes, drapeer de zalm erop en besprenkel ze met mosterddressing. Je kunt ze desgewenst garneren met takjes verse kruiden.
Eet smakelijk!